English version
* Draagvlak voor uw plannen en ideeën?
* Een nieuw plan of een andere campagne?
* Een tekst die effect sorteert?
* Een product of bedrijf?
* Internationale relaties?
* Een evaluatie van uw organisatie en
concurrenten?
* Project- of tijdelijk management?
Draagvlak
Zeestraat 133
2518 DH Den Haag

*tel: 070 - 323 78 22
*e-mail: draagvlak@ziggo.nl

 

Recent en eerder gepubliceerd - Klik hier voor een overzicht -
Directie: drs. Aad van der Werf

* ruime internationale marketingervaring
* achtergrond in fysische chemie en filosofie
* tweevoudige Effie bekroning voor effectieve reclame
* vinoloog van het jaar 1999


(*) verplicht

Naam:

E-mailadres:

Uw vraag:

Hybride druivenrassen
Jancis Robinson, The Oxford Companion to Wine, Third Edition, 2006,
p. 351: hybrids, in common viticultural terms, the offspring of two varieties of different species, as distinct from a cross between two varieties of the same species.
This viticultural activity was particularly important in the late 19th century, when European, and especially French, breeders tried to combine the desirable wine quality of European vinifera varieties with American vine species, resistance to introduced American pests and diseases, especially the phylloxera louse, which was devastating European vineyards.
Vine breeders such as those at Geilweilerhof have proved that new hybrids, now called disease-resistant varieties, may, without recourse to agrochemicals, produce useful quantities of wine which, in controlled tests, cannot be distinguished from that of their pure vinifera counterparts.

p. 279: foxy, usually deeply pejorative tasting term for the peculiar flavour of many wines, particularly red wines, made from American vines and American hybrids, vine varieties developed from both American and European species of the vitis genus, particularly vitis labrusca.
The Concord grape, widely planted in New York state, is one of the most heavily scented, reeking of something closer to animal fur than fruit, flowers, or any other aroma associated with fine wine, although the candy-like aroma is, incidentally close to that of the tiny wild strawberry or fraise des bois. It has long been considered that the juice component responsible is methyl anthranilate, but now there is another contender, o-amino acetophenone. It has been discovered that earlier harvesting or long cask ageing reduces some of Concords foxy characteristics.

Jean Lenoir, Le Nez du Vin, 1981,
musk: Other terms used to describe musk-related aromas include animal, venison or game. Wine is also said to be foxy, as in the following comment on the wines of New York State: Certain wines are excellent, and you owe it to your wine education to taste wines produced from the vitis labrusca with their famous foxy taste.

Nuno Magalhaes, Tratado de Viticultura. A Videira, A Vinha e o Terroir, 2. Edicao, 2015,
p. 20 e.v. (vertaling uit het Portugees door AvdW): Ondanks de enorme inspanning bij het onderzoek naar nieuwe rassen van Hybride Directe Producenten die geschikt zijn voor verschillende productiedoelen en middelen, werden deze in de meeste Europese landen al snel terzijde geschoven. Wijn, en in het bijzonder kwaliteitswijn, vormt in deze landen niet alleen een traditie, maar ook een belangrijke bron van inkomsten. Stel dat men steeds wijnen van Hybride Directe Producenten met een lage kwaliteit zou produceren, maar wel tegen productiekosten die zeer concurrerend zijn in vergelijking met wijnen van Europese rassen. Dan zou onbeperkte aanplant een eeuwenoude traditie van zeer hoog aangeschreven wijngebieden in gevaar brengen. Niet alleen qua imago, maar ook door de vervanging van edele regionale rassen door Hybride Directe Producenten die veel makkelijker en voordeliger te verbouwen zijn.
Uiteindelijk werden in Europa dan ook strenge wettelijke hindernissen voor de aanplant van Hybride Directe Producenten en de handel in de respectieve wijnen opgeworpen. Tot in het uiterste geval een totaal verbod, zoals ook in Portugal.
Hoewel de wijnbouw van Hybride Directe Producenten met een commercieel oogmerk in veel Europese landen totaal verboden is, kunnen ze wel toegestaan zijn voor de productie van aguardentes, bijvoorbeeld Armagnac, met als een van de aanbevolen rassen de hybride Baco A-22.

Aad van der Werf

Terug naar het overzicht